Jain Residence / Design By Meta


Design Firm : Design By Meta


Architect/ Designer : Nomita Sawhney, Abhishek Rustagi;


Design Team : Mr. Jashan Singh Bedi


Interiors Fit-Out: Positive Designs (Mr. Ajay Dhiman)


Photography: Visuary


Location

Sector 26, Noida, Uttar Pradesh

The original 1987 house was constructed as a series of rooms and corridors and was insufficient in its spaces for the client’s requirements. The proposed design followed with uniting the series of rooms into an expanse of seamless space with movement and dynamism.

“The space planning was envisaged as an open plan with flexible furniture arrangement that is adaptive in nature, bringing light and air into all the living spaces.”

Image Courtesy : Visuary
Image Courtesy : Visuary
Image Courtesy : Visuary

The renovation also involved a completely new architectural façade and complete structural retrofitting work, which created a new rhythm of space, light, texture and materiality in the design.

“Its form echoes with character, with a play of simple masses hovering in different material textures of brick, textured paint and glazing interspersed with greenery.”

Image Courtesy : Visuary
Image Courtesy : Visuary

The warm earthy tones of the terracotta brick are offset with the plain textures of glass and textured paint, creating a myriad array of textures, which come together in a balanced form.

The Client’s brief was to create a feeling of a “home” in the design of the project. The house was envisioned to invoke a strong feeling of Indian contemporary design with an element of surprise and warmth in the architecture of the spaces. With this aspect in mind the design of the spaces and materials have been chosen to create an association of textures, which correspond, to a home.

Image Courtesy : Visuary
Image Courtesy : Visuary
Image Courtesy : Visuary

The design of the first floor accommodates the living/ dining and kitchen with a guest bedroom and a small powder room. The space planning allows for a vertical connect with the horizon, where the core center of the house is vertically connected skywards with a double height volume and a skylight.


This allows for natural light to meander its way into the central space of the house, acting like a traditional form of a central court in a modern context.

Image Courtesy : Visuary
Image Courtesy : Visuary
Image Courtesy : Visuary

The design of the second floor accommodates the private and contemplative zones of the house. The spaces of contemplation and study like the office space and the dressing area and puja spaces have “Jaali” screens, which separate these zones.


This maintains the continuity of space yet gives us a feeling of enclosure. The Jaali uses geometric forms, which are inspired by Asian patterns in a contemporary form. The Brick art wall along the staircase connects the first floor to the second-floor levels, forming a play of shadow and light, with the pattern of projected bricks.


The unique elements in the design give the residence character and warmth, making them special to the house.

Image Courtesy : Visuary
Image Courtesy : Visuary
Image Courtesy : Visuary
Image Courtesy : Visuary

The facade has openings which allow plenty of natural light and cooling from the east and west orientation. The South and west ends are cooled with the help of a terrace garden which creates a micro-climate.


The cantilevered forms shade the house on the western front facade to allow maximum light, yet protecting the house from harsh glare and heat. The facade has also undergone a re-design, creating a new aesthetic of brick and textured paint as the material palette.