MakeSpace Architects Studio / MakeSpace Architects

Updated: Jul 27, 2020


Image Courtesy : Studio Kunal Bhatia

Design Firm : MakeSpace Architects


Project name: MakeSpace Architects Studio


Principal architect/designer: Naina reddy and Rajat Sanghvi


Area: 1150 sqft


Location: Indore India


Photo Credits: Studio Kunal Bhatia


MakeSpace architecture office in a commercial building in Indore makes it quite clear that the studio encourages a collaborative, imaginative work atmosphere, while eschewing hierarchies and embracing minimalism. The space challenges conventional architecture and instead uses the 1105 sq.ft area as a hotpot of new ideas and innovations.

Image Courtesy : MakeSpace Architects

The studio was designed as an experimental-bespoke modern workspace catering to changes in architectural thought process and imbue the subtle merger of technology and creativity that enables their team to explore true ideas. The intent was to generate an open, luminous, and connected workspace that picks up on strong architectural lines and provides continuity through the space-that is ecstatic, collective, and collaborative.

Image Courtesy : Studio Kunal Bhatia

The entire concept rides on the philosophy of A contemporary cube with a parametric paradigm. The play with cube shell, through a Minimalistic approach to infuse the idea of Less is more.


This Studio is a cumulation of Futuristic thought process with a conventional outreach. Heeding to an idea that architecture can be more spontaneous and intuitive than the stereotypical. The aspiration was to entail Intuitive and Semiological order in the basic layout.

Image Courtesy : Studio Kunal Bhatia

The office is a cube shell which maintains a sense of continuity in terms of material, style, and porosity across its four primary areas - the reception, the conference room, the workstation area and the private partner cabins.


The team experimented with a host of materials and as with every one of our projects, went with a hands-on approach to designing, planning and execution. The result is an office that celebrates concrete - its texture and colour. For a subtle pop, we went with black and white to complement the grey palette, and brought in oakwood veneer, birch plywood, leather, and stone as supplementary materials.

Image Courtesy : MakeSpace Architects

The studio follows a strict principle of lines and grids, that helps to differentiate color, material and texture. Grey being a combination of black and white, balances the color palette becoming a non-monotonous and stable color which can imbibe different emotions in different lighting conditions both natural and artificial.

Image Courtesy : Studio Kunal Bhatia
Image Courtesy : Studio Kunal Bhatia

An interesting use of wood is in the conference room at the entrance, which has a customised parametric wall feature. The wall was inspired by sound waves. It is an amalgamation of various birch ply cut sections forming a wave pattern. The chosen material complies with both natural and sustainable factors. While being the most talked upon part of the office, the wall also acts as an acoustic surface for the conference room.


One of the cabins inherits the nuance of contemporary interiors through a monochrome approach using shades of grey of leathers ranging from Napa grey to Indian grey. Our fondness towards parametrics was embedded in a natural Kadapa stone in the form of a 3D surface installation. While the mood board of the other cabin breaks the monotonous nature of concrete and contrast with natural finishes to add highlighters, keeping the materiality subtle and differentiated.

Image Courtesy : Studio Kunal Bhatia
Image Courtesy : Studio Kunal Bhatia

The office served one big purpose - to capitalise on space and use every square inch of area to their advantage. So, the linear planning, transparency, limited barriers, cool colour palette and a minimal body of furniture, all contributed to its visual and physical porosity.


The office was a classic example of experimentation. We made mistakes along the way and learnt from them. But no trial in architecture goes in vain. We learnt how the present can learn from the past and how we can work with the advanced technologies at our disposal to create a better and more curious future.


Image Courtesy : Studio Kunal Bhatia
Image Courtesy : MakeSpace Architects

Studio’s intention was to relate to the contemporary understanding of architecture, by not using stereotypical methods or a limiting adherence to the iconography of the convention. But rather by developing and reflecting on a more nuanced understanding on how technology can sync in with the creativity.

Image Courtesy : Studio Kunal Bhatia

A firm contemporary interpretation was executed with limited resources, lack of technological support and skilled labour in the vicinity, brought the biggest challenges to emulate a statement of change. Use of local technologies and material helped to create boundless conceptions that drove the enthusiasm of the studio, by not just giving attention to the aesthetics but the materiality.




© 2020 by ArchiDesign India

Reach out to us at - info@archidesignindia.in